Ida Jessen
Ida Jessen, f. 1964. Uddannet cand.mag. i litteraturhistorie og massekommunikation fra Aarhus Universitet.
Hun debuterede som forfatter i 1989 med novellesamlingen Under sten. Siden har hun udgivet en række noveller og romaner, herunder Hvium-trilogien, Den der lyver (2001), Det første jeg tænker på (2006), og Børnene (2009).
I 2012 fulgte glemmebogen Ramt af ingenting og i 2013 novellesamlingen Postkort til Annie.
Ida Jessen var aktuel med romanen En ny tid i 2015. En dagbogsroman skrevet af fru Bagge, der i 1904 som ung skolelærerinde kom til Thyregod, hvor hun giftede sig med distriktslægen Bagge. Efter 23 års barnløst ægteskab er lægen død, og fru Bagge må nu forsøge at skabe sig et nyt selvstændigt liv. I januar 2017 udkom den selvstændige fortsættelse, Doktor Bagges anagrammer, hvor det er den gådefulde læge og ægtemand, der fortæller.
I september 2018 fulgte romanen Telefon, og i oktober 2020 udkom romanen Kaptajnen og Ann Barbara. Den er efterfølgende blevet filmatiseret med Mads Mikkelsen og Amanda Collin i hovedrollerne. Filmen, hvis titel er Bastarden, fik biografpremiere 5. oktober 2023. Nikolaj Arcel er instruktøren.
I 2022 udkom Ida Jessens essay-udgivelse Endnu en bog jeg aldrig skrev, som hun i marts 2023 modtog Georg Brandes-prisen 2022 for.
I oktober 2024 er Ida Jessen klar med bogen JEG VIL! - En forfatters portræt af Sigrid Undset.
Ida Jessen har også udgivet en række roste billedbøger for børn, flere af dem er illustrerede af Hanne Bartholin. Serien om elefantungen Carl er udråbt som en moderne klassiker, der med få virkemidler rammer essensen af barndom.
Igennem årene har hun modtaget flere priser for sine bøger - bl.a. i 2010 De Gyldne Laurbær for Børnene, der også var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2010. For En ny tid blev Ida Jessen tildelt både Blixenprisen og DR Romanprisen 2016. Og som nævnt i 2023 fulgte Georg Brandes-prisen 2022 for Endnu en bog jeg aldrig skrev.
Fotograf: Sara Galbiati, Gyldendal Medie 2024
Kristeligt Dagblad
At det netop er en forfatters portræt af en anden forfatter, er biografiens store styrke. Ida Jessen kan spejle sig i Undsets liv og forfatterskab, og det gør både hendes fremstilling personlig, vedkommende og aktuel. (…) Jessen har et godt blik for både de positive og negative sider af Undset. (…) Det er velgørende og friskt med denne tilgang til Undsets forfatterskab. (…) Jessen er sandhedssøgende, men præsenterer aldrig patentsvar og skråsikre fortolkninger. Det åbner for både Undsets forfatterskab og liv - ligesom det kaster lys over Jessens eget kunstneriske virke.
Berlingske
»Forfatteren skal øse af sit overskud«, skriver Ida Jessen i sin nye og meget fine bog, Jeg vil!, om nobelprismodtageren i litteratur Sigrid Undset. Det gjorde Undset, og det gør Jessen – øser af overskud. I det, der hverken er en traditionel biografi eller exofiktion, men lidt af begge dele og meget mere, beriges læseren med både indsigt, sproglig vitalitet og en helt særlig litterær ærlighed. (…) denne nuancerede og nænsomt kritiske tilgang til stoffet løfter bogen fra den gængse biografi til et eftertænksomt værk om at være et skrivende menneske. Jeg vil! er en invitation til undren og refleksion og et bud på, hvordan man kan, hvorfor man vil, og hvad det koster at ville betingelsesløst.
Jyllands-Posten
Historien om den berømte norske nobelpristager, der sled sig selv op, fordi hun både var fuldtidsmor og kompromisløs forfatter med et kontroversielt kvindesyn, bliver foldet flot ud i ny biografi.